Quasicello’s

Onderdeel van Tour of Art Flevoland 2019

Quasicello’s zijn zeer bijzondere strijkinstrumenten veelal gebouwd van hout en restmaterialen. Zoals gezegd zijn het strijkinstrumenten en ze lijken het meest op cello’s met officiële snaren en een klankkast. Je kunt ze stemmen en bespelen. De klankkast vormt het grootste verschil zoals te zien is aan de drie voorbeelden op bovenstaande illustratie. Bij het middelste instrument zijn houten pindabakjes tot een klankkast verlijmd en bij het rechter instrument zijn twee tamboerijns gebruikt. Rob van den Broek de maker van deze quasicello’s zoekt telkens andere materialen die als klankkast kunnen dienen. De uiteindelijke vorm van het nieuwe instrument wordt door de mogelijkheden en onmogelijkheden van de gebruikte materialen bepaald.

Voor veel van deze instrumenten is nooit muziek geschreven en veel van de muziek wordt volledig op gehoor uitgevoerd en geïmproviseerd. Oene van Geel zal tijdens het Tour of Art weekend een aantal demonstraties geven.

Quasicello’s heet ook het programma van Rob van den Broek en Oene van Geel, als onderdeel van de tour of Art Flevoland 2019. Op verzoek van Stichting Culturale zullen Rob en Oene een programma uitvoeren waar alle creatieve kanten van deze instrumenten naar voren komen. Door de verbinding tussen beeldende kunst en muziek, door de focus op creatief (her)gebruik van materialen, én doordat dit programma ook interessant is voor jongeren vanaf ca. 10 jaar, maakt het de Tour of Art ook aantrekkelijk voor publiek met ook andere interesses dan alleen voor beeldende kunst. Dit onderdeel zal plaatsvinden in de Agora.

Het project is mogelijk door financiële steun uit het Groene Sluis Fonds

Voor meer informatie over Quasicello’s klik op de links in de index

Index

Rob van den Broek

Samenwerking met Tour of Art

Programma 5 en 6 oktober

Laatste nieuws

Foto’s

Youtube filmpjes

Hieronder staan twee links naar filmpjes waarop Quasicello’s te zien zijn.

Klik hier voor het Ragazze Quartet die bij Rob van den Broek op bezoek zijn.

Klik hier voor een experimentele uitvoering op een aantal verschillende quasicello’s door Jean Guihen Queyras en leerlingen