Tour of Art

Tour of Art Flevoland is het grootste evenement op het gebied van beeldende kunst in Flevoland. Het vindt jaarlijks plaats tijdens het eerste weekend van oktober. In 2024 is dat op zaterdag 5 en zondag 6 oktober. De deelnemerslocaties zijn beide dagen geopend van 11.00 uur tot 17.30 uur. De enige uitzondering is de locatie Crematorium Ölandhorst. Deze locatie is alleen op zondag geopend als deelnemerslocatie.

Al sinds 2006, kan het publiek tijdens het eerste weekend van oktober op vele locaties in Lelystad genieten van mooie beeldende kunst. De eerste negen jaar stond deelname alleen open voor Lelystadse kunstenaars. Hoewel die opzet succesvol bleef, werd het tijd voor verandering.

Vanaf het 10-jarig jubileum van Atelierroute Lelystad (2015) heeft het evenement een nieuwe opzet, waarbij inschrijving open staat voor alle Flevolandse kunstenaars. Sindsdien exposeren op alle deelnemerslocaties meerdere kunstenaars bij elkaar. Hierdoor kunnen bezoekers eenvoudig meer kunstenaars bezoeken, en krijgen de deelnemers gemiddeld meer bezoekers. Deze nieuwe opzet is zeer succesvol gebleken. Behalve in 2020 (toen het evenement i.v.m. corona niet in deze vorm door mocht gaan), is deze opzet tot op heden zo gebleven. Ook in 2022 zal de opzet zo blijven.

Inmiddels heet het evenement alweer jarenlang ‘Tour of Art Flevoland’. Het woord ‘Tour’ betekent hierin niet alleen ‘route’, maar ook ‘rondgang’. Dit evenement biedt dus een rondgang langs Flevolandse kunst.